Uitnodiging informatieavond 14 juni, Paviljoen MeM Buitenpost

Beste inwoner, creatieveling, ondernemer, bezoeker e/o anderszins betrokkene van De Fryske Wâlden, 

De komende drie jaar willen wij met behulp van cultuur De Fryske Wâlden beter op de kaart zetten. We willen laten zien hoe mooi, bijzonder en authentiek het hier is, hoe uniek onze prachtige regio is.  

Dit doen we het allerliefste samen met de mensen uit de regio. Iedereen kan daarom mee doen. Jong, oud, man, vrouw, van het platteland of uit het (grotere) dorp.  

Hoe? We beginnen in 2023 met het ophalen van verhalen over de identiteit van De Fryske Wâlden. Wie zijn we eigenlijk? Wat maakt onze regio zo mooi? Wat leert het verleden ons? Welke zorgen hebben we en welke kansen zien we voor de toekomst?  

Iedereen die een verhaal inbrengt, mag dit ten gehore brengen op zogenaamde ‘bonte avonden’ medio september. Op deze avonden hoor je ook de andere verhalen en hopen we dat er een rode draad zichtbaar wordt. In december gaan we samen met dit thema aan de slag.  

Hoe kunnen we dit thema overbrengen aan een breed publiek? Is een lied de beste vorm? Of een ‘iepenloftspul’? Of wellicht een expositie met kunst? Het is aan de regio! Wij zorgen voor begeleiding en de juiste faciliteiten. Denk hierbij aan het helpen bij scriptschrijven, regievoering, inbrengen van (kunstenaars) netwerk etc. In 2024 willen we graag diverse kleine vertelvormen organiseren.  

Het werkt dus als een soort trechter. We beginnen breed en maken onze identiteit steeds scherper. Samen met de regio werken we in 2025 toe naar een groot evenement. Denk aan een theatervoorstelling, een festival of een meerdaags vertel-route. Het is aan de deelnemers en de regio welke vorm we kiezen! 

Waarom doen we dit? Als we weten wie we zijn (identiteit), kunnen we onszelf ook beter verkopen aan bezoekers en toeristen. Als er meer toeristen komen -die echt passen bij onze regio- komen er in de toekomst wellicht ook meer campings, hotels, dagrecreatie en bijvoorbeeld horeca. Of kunnen bestaande bedrijven uitbreiden. Dat is niet alleen leuk om zelf te bezoeken, maar het zorgt ook voor meer banen. En misschien kan de bakker in het kleine dorp dan ook open blijven.  

Ben je nieuwsgierig geworden? Heb je een verhaal dat verteld moet worden? Heb je een mooi idee voor de toekomst? Wil je meehelpen maar weet je nog niet hoe? Heb je ideeën om bijvoorbeeld campings, restaurants, boerderijen of andere bedrijven aan dit initiatief te koppelen? Kom dan 14 juni om 19.30 uur naar de informatieavond in Paviljoen MeM te Buitenpost. Het is gratis, wel even aanmelden via: info@paviljoenmem.nl.  

Groeten,  

Atsje Lettinga, Sander Stienstra en Elizabeth Pilat