De Wâldpyk en it Aai

Wanneer: maandag 18 april 2022
Tijd: 12:00 uur

De kerngroep Stinzen-Foodwalk Buitenpost&Kollum, is al jarenlang bezig om de wandelmogelijkheden rond en in Buitenpost en Kollum te promoten. Dit jaar komen er een paar extra wandellussen bij. Aan de noordkant is de Stinzenroute vanaf het Bloemenparadyske uitgebreid met een verscheidendheid aan stinzenbollen. De route reikt nu tot in het centrum van Kollum. Aan de oostkant is de wandelroute verder beleefbaar gemaakt via het nieuwe Wâldpyk-paad vanaf Paviljoen MeM richting het Bos van Egypte. Onder het motto De Wâldpyk en it Aai wordt op tweede paasdag (18 april) de uitbreiding gevierd.

Je kunt de route in zijn geheel, of een gedeelte ervan, op eigen gelegenheid (zonder opgave) wandelen. De route is verkrijgbaar bij in ieder geval Bloemenparadyske, Paviljoen MeM en Streekwinkel Op ’e Stâl. Deze hebben tijdens tweede paasdag ook de deuren open van 12-17 uur voor een bakje koffie, thee en wat lekkers of een andere Wâldpyk en it Aai-activiteit.

Het Stinzewandelevenement bouwt voort op de reeds langer bestaande Foodwalk, een jaarlijks terugkerende wandeling in en rond Buitenpost en Kollum, die je dwars door het landschap leidt langs bijzondere eetbare planten en de mooiste plekjes. Het afgelopen jaar zijn er nog eens meer dan 100.000 bollen extra geplant, vooral in Kollum.

En omdat het Pasen is en er al Wâldpyken zijn waargenomen op de route zijn er eieren te vinden tijdens de wandeltocht. Het Wâldpykpaad wordt op deze dag om 14.00 uur geopend door Willem Wâldpyk bij Paviljoen MeM in Buitenpost. Ook krijgt deze mooie locatie op Tweede paasdag het Wâldpykcertificaat uitgereikt door in de Egypte opgegroeide Henk Pilat van het Streekmerk Wâldpyk.

Op ieder ander moment in het voorjaar is de route te wandelen! Maar de pleisterplaatsen zijn niet doorlopend geopend. Check daarom openingstijden vooraf via de website of Facebook.

Bron tekst en afbeelding: De Binnenste Buitenpost, Jaargang 23, nr. 5, maart 2022